Doorgaan naar hoofdcontent

Opkomend rechtsextremisme in Duitsland


De recente verkiezingswinst van politieke partij AfD in het Duitse Thüringen heeft voor veel opschudding gezorgd, vooral gezien de historische context van de regio. Onder leiding van een controversiële leider weet de partij vooral jongeren te mobiliseren met eenvoudige en radicale boodschappen. Door slim gebruik te maken van sociale media en in te spelen op maatschappelijke onvrede, groeit hun aanhang gestaag, wat vragen oproept over de gevaren van radicalisering en de invloed van algoritmes. 


Leerdoel 
Je kunt uitleggen hoe extreemrechtse partijen hun aanhang weten te vergroten en welke strategieën ze gebruiken om vooral jongeren aan te spreken. 

Woordenschat 
koketteren, oogluikend, charmeoffensief, coupe, geschimpt, ontegenzeggelijk

Vragen 

1. Waarom is de verkiezingswinst opmerkelijk? 

2. Wat doet de partijleider van de AfD ? 

3. Waarom wint de partij stemmen? 

4. Wat bedoelt De Graaf met "een militant, makkelijk antwoord"? 

5. Waarom noemt De Graaf de TikTokvideo's ambivalent en borderline content?

6. Welke rol spelen algoritmes?

7. Hoe gebruikt de partij aanslagen in Duitsland om stemmen te winnen? 

8. Wat is de relatie tussen rechtsextremisme en jihadisme volgens De Graaf? 

9. Wat is het verschil tussen rechtsextremisme in Nederland en Duitsland? 

10. Wat zijn volgens De Graaf de beste strategieën om radicalisering tegen te gaan? 

Opdrachten

1. Oorzaken en gevolgen
Maak een schematische tekening (bijv. een mindmap) van de oorzaken en gevolgen van de populariteit van extreemrechtse partijen onder jongeren. Maak gebruik van voorbeelden uit de video. 

2. Debatteer in Duo's
Debatteer kort met een klasgenoot over de stelling: "Extreemrechtse content moet door sociale media platforms volledig worden geblokkeerd." Noteer jullie belangrijkste punten.


Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Mei socialvrij?

afbeelding: www.meisocialvrij.nl De opkomst van sociale media heeft een enorme invloed gehad op de manier waarop mensen communiceren en hun tijd besteden. Maar overmatig gebruik van sociale media en smartphones kan leiden tot verslaving en negatieve effecten op de mentale gezondheid. Initiatieven zoals "Mei Social Vrij" proberen bewustwording te creëren en mensen aan te moedigen om hun sociale mediagebruik te verminderen voor een gezonder leven. Metro Nieuws |  Jan en Rutger bedachten Mei Social Vrij: '14 uur per dag op social media'   Leerdoel  Je kunt de bedoeling en de werkwijze van Mei Social Vrij toelichten. Woordenschat cold turkey, bewustwordingscampagne, strategieën, langetermijneffecten, excessief, laagdrempelig, initiatiefnemers, psychologische, dynamiek Vragen  1. Op welke manieren kan overmatig smartphonegebruik en sociale mediagebruik psychologische en sociale problemen veroorzaken, zoals besproken in het artikel? 2. Wat maakt Mei Social Vrij anders dan a

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.