Columbus Day, feest dat onder druk staat


Misschien wel net zo omstreden als onze traditionele sinterklaasviering is de Amerikaanse Columbusdag, die vandaag wordt gevierd. Op deze dag staat de ontdekker van Amerika centraal, maar meer en meer roepen Amerikanen om deze dag de diversiteit te vieren vanwege Columbus' hardvochtige omgang met Amerika's oorspronkelijke bewoners. 

Bron

Woordenschat
de diversiteit - de kolonisatie - het kolonialisme - de Trans-Atlantische slavenhandel 

Leerdoel
Ik kan uitleggen waarom er verzet is tegen de Amerikaanse Columbus Day.

Opdracht 1 - Poster
Ontwerp een poster waarmee je de kennis over het onderwerp in de tekst goed samenvat. Geef de poster zo vorm dat hij in het klaslokaal zou kunnen worden gehangen en zou kunnen worden geraadpleegd door iemand die informatie zoekt over het onderwerp. Denk goed na over de indeling van de poster. Bekijk online een aantal voorbeelden van informatieve posters.

Opdracht 2 - Stiftgedicht
Maak een gedicht door (een deel van) de tekst weg te lakken en een aantal woorden te laten staan. Die woorden vormen samen een gedicht dat op de een of andere manier met het onderwerp van de tekst te maken heeft. Bekijk online een aantal voorbeelden van stiftgedichten. Je kunt deze werkvorm natuurlijk ook gebruik door een gedicht te maken over een video. Kies zelf een tekst voor het gedicht.

Opdracht 3 - Voorwerpen 
Noteer ongeveer vijf voorwerpen die het nieuws van de tekst/video goed samenvatten. Vraag een klasgenoot de kern van de tekst met deze voorwerpen samen te vatten.