Fijne winterslaap


Twee onderzoekers publiceerden pas over een mogelijke winterslaap die we als mensen lang geleden kenden. Onomstotelijk bewijs is er niet, maar ze maken het wel aannemelijk.

Bron
De Volkskrant
 Vroege mens op Iberisch schiereiland hield mogelijk winterslaap

Woordenschat
de neanderthaler - de paleoantropoloog - het metabolisme - primitieve - de primaat - de jaarring - op een laag pitje zetten - bij nadere inspectie - genetische basis (- warempel)

Leerdoel
Ik kan de argumenten van de wetenschappers benoemen

Opdracht 1 - Mindmap
Maak een mindmap over de inhoud van de tekst. Bekijk eerst online een aantal voorbeelden. Houd goed rekening met de kenmerken van een mindmap (tekst, beeld, kleuren, verbanden). Maak in de mindmap duidelijk in hoeverre de winterslaap van de oermens is bewezen.

Opdracht 2 - Verslaggever
Treed op als verslaggever. Bespreek het onderwerp kort voor de klas. Geef een gedetailleerd, levendig verslag van de feiten en onduidelijkheden. Maak in het verslag duidelijk in hoeverre de winterslaap van de oermens is bewezen.

Opdracht 3 - Wat is de vraag?
Je vormt een tweetal en noemt om beurten een begrip uit de woordenschat. De ander bedenkt de vraag die bij het begrip hoort. Maak bij de desbetreffende begrippen duidelijk in hoeverre de winterslaap van de oermens is bewezen.

Meer lezen over de winterslaap? Combineer de twee teksten. Kijk in AD De wetenschap over de winterslaap: ‘Wellicht gaan we er ziektes mee oplossen’