IJsland kan weer slapen


IJsland schudde een tijdlang op zijn grondvesten. Een vulkanische uitbarsting die steeds maar niet plaatsvond, zorgde dat de aarde onophoudelijk schokte. IJsland was wel toe aan een nacht rustig doorslapen. 

Bron

Woordenschat
het magma - het schiereiland - Richter - de aardplaat - de geoloog - de eruptie - zwavel - de atmosfeer - 

Leerdoel
Ik kan de vulkanische activiteit in IJsland toelichten.

Opdracht 1 - Journaal
Je presenteert het journaal in IJsland. Bij het item over de aardbevingen heb je de opdracht de situatie voor- en na de uitbarsting zo goed mogelijk uit te leggen. Schrijf (en film) een korte tekst waarin je je verhaal doet. Voor het onderwerp is hooguit één minuut tijd in het journaal.

Opdracht 2 - Informatiebordje
Natuurgebieden in IJsland werden tijdelijk afgesloten voor toeristen. Schrijf voor een volgende keer een duidelijke tekst voor een informatiebordje waarop je de situatie kort maar krachtig uitlegt. Beperk je niet tot een toegangsverbod, maar leg ook uit wat er aan de hand is en wat de verwachting is.

Opdracht 3 - Vitrine inrichten
Een museum in IJsland wil een vitrine wijden aan de vulkanische activiteit op het eiland. Kies vijf deelonderwerpen uit het artikel. Zoek voor elk deelonderwerp online een object. Bijvoorbeeld een kaart, een foto, een voorwerp of een illustratie. Kopieer de afbeeldingen van de vijf objecten naar een document. Voorzie elk object van een toelichting van drie tot vijf zinnen.