Terugblik: Krekels op je bord (februari 2022)


Onlangs werd in Europa besloten dat de huiskrekel voortaan in supermarkten mag worden verkocht. Lees erover in het artikel Huiskrekel mag voortaan in de supermarkt als eten worden verkocht van NU.nl. 

Afrika zet al langer in op de krekel. Om meerdere redenen is het goed als we ze meer gaan eten. En misschien is het ook helemaal niet zo slecht voor Europa. Denk aan de milieuschade van vleesproductie. In het artikel Afrika zet de krekel op de kaart van De Volkskrant (uit 2018) lees je hoe krekels gewoongoed worden in Afrika. 

Woordenschat 
voedselsysteem - zelfvoorzienend - kwekerijen - microleningen - afnemer - subsidie - aanknopingspunt - zichzelf bedruipen

Leerdoel 
Ik kan het onderwerp kort in woord en beeld samenvatten.

Opdracht 1 - Zinnen
Lees de teksten en laat daarna zien wat je van het onderwerp weet door de zinnen aan te vullen.
1. Onlangs ....
2. De huiver voor krekels ....
3. Supermarkten in de EU ....
4. Economisch zijn krekels ....
5. Krekels kunnen ....
6. De Nederlandse markt ....
7. Afrikaanse landen lopen warm ....
8. Microleningen ....
9. De winst van grootschalige krekelconsumptie ....
10. De toekomst ....

Opdracht 2 - Infographic
Lees de beide teksten en laat de hoofdzaken in een infographic zien. Gebruik veel beeld en beperk het gebruik van tekst. Zorg dat wie de infographic bekijkt direct al een goed beeld krijgt van het onderwerp. 

Opdracht 3 - Informatie geven
Stel je voor: een supermarkt wil het publiek over hun vrees heen helpen om krekels te eten. Maak een affiche waarin je eerlijke, goede informatie over de krekels als voedingsmiddel geeft. Verzamel relevante informatie uit de twee artikelen en maak een ontwerp.