Leerdoel
Je kunt aan het einde van deze les toelichten wat het verwachte effect is van waarschuwingen op vleesverpakkingen.
Woordenschat
controlegroep, pandemiewaarschuwing, handelingsperspectief, klimaatimpact, abstract, potentie, duurzaamheid
Vragen
1. Wat suggereert een Engels onderzoek over waarschuwingen op vleesverpakkingen?
2. Hoeveel procent kan de vleesconsumptie verminderen volgens dit onderzoek?
3. Wat is de reactie van het Nederlandse Voedingscentrum op deze suggestie?
4. Wat zijn de drie voorwaarden voor een waarschuwing om effectief te zijn volgens Anne Lutgerink?
5. Waarom is klimaatverandering vaak moeilijk persoonlijk relevant te maken?
6. Waarom is het belangrijk dat mensen weten wat ze anders kunnen doen na het ontvangen van een waarschuwing?
7. Wat is de klimaatimpact van de productie van vlees?
8. Wat zijn andere mogelijke maatregelen volgens het Voedingscentrum om vleesconsumptie te verminderen?
9. Wat is een fear appeal?
10. Waarom kan het negeren van negatieve informatie een risico zijn bij dit soort waarschuwingen?
Opdrachten
1 - Beschrijf of bespreek met een klasgenoot wat jouw gedachten zijn over het idee om waarschuwingsetiketten op vleesproducten te plaatsen. Denk je dat dit een effectieve manier kan zijn om mensen minder vlees te laten eten?
2 - Beschrijf kort wat de belangrijkste bevindingen zijn van het Engelse onderzoek naar de impact van etikettering op vleesconsumptie. Waarom denk je dat de resultaten op deze manier uitvielen?
3 - Het Nederlandse Voedingscentrum is kritisch over het plaatsen van waarschuwingsetiketten op vleesproducten. Wat zijn (mogelijke) argumenten die zij kunnen hebben om dit standpunt in te nemen? Denk je dat deze argumenten gegrond zijn? Beschrijf dit korty of geef het weer in een mindmap.
4 - Bedenk en teken een waarschuwingslabel dat op vleesproducten zou kunnen worden geplaatst om mensen bewust te maken van de mogelijke gevolgen voor het milieu of de gezondheid. Voeg ook een passende tekst toe.
5 - Beschrijf (of presenteer in een mindmap) welke ethische overwegingen een rol spelen bij het plaatsen van waarschuwingsetiketten op vleesproducten. Denk na over zowel de belangen van consumenten als die van producenten en het milieu.