Doorgaan naar hoofdcontent

Komende MNMweek | 27 t/m 31 mei

Deze week gaan de lessen over een groene muziekindustrie (maandag), voedselproductie in warme klimaten (dinsdag), erkenning van de Palestijnse staat (woensdag), onderzoek naar vapes (donderdag) en discussie over toenemend antisemitisme (vrijdag).

Maandag 27 mei: Groene platen voor een schone muziekindustrie

De popindustrie staat bekend om haar grote milieubelasting door energie-intensieve tours en het gebruik van vervuilende materialen. Steeds meer artiesten, zoals Billie Eilish, proberen hun ecologische voetafdruk te verkleinen door duurzame productiemethoden te omarmen. Dit artikel onderzoekt de verschillende inspanningen binnen de muziekindustrie om groener te worden, met een focus op vinylproductie.

De Volkskrant | Billie Eilish wil haar album op vinyl zo groen mogelijk uitbrengen. Hoe vies is de platenindustrie?

Leerdoel

Je kunt toelichten hoe de productie en distributie van muziek invloed hebben op het milieu, en welke stappen artiesten en industrieën nemen om duurzamer te worden.

Dinsdag 28 mei: Van de kamelen moeten ze het hebben

De wereldwijde voedselproductie staat voor immense uitdagingen, vooral in regio's waar extreme klimaatomstandigheden de norm zijn. Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen biedt een uniek inzicht in deze wereld van tegenstrijdigheden, waar traditionele praktijken en moderne technologie samenkomen om voedselzekerheid te waarborgen. In zijn verkenning van de voedselindustrie in het Midden-Oosten laat hij innovaties zien die worden gebruikt om voedsel te produceren, zelfs te midden van droogte en hitte.

Trouw | Koeien in de woestijn

Leerdoel
Je kunt voorbeelden geven van de uitdagingen waarmee regio's met extreme klimaatomstandigheden te maken hebben bij voedselproductie.

Woensdag 29 mei: Naar erkenning van de Palestijnse staat

Een aantal landen wil de Palestijnse staat officieel erkennen. Die erkenning heeft zowel symbolische als politieke gevolgen, die verdeeldheid zaaien op het internationale toneel. De erkenning betekent een groeiende steun voor Palestina, ondanks dat het geen volwaardig lid is van de Verenigde Naties vanwege tegenstand in de Veiligheidsraad. Deze ontwikkelingen kunnen invloed hebben op de voortgang van de tweestatenoplossing in het Israëlisch-Palestijns conflict.

Een Vandaag | Dit betekent het als andere landen Palestina officieel erkennen als staat

Leerdoel
Je kunt uitleggen wat de betekenis en gevolgen zijn van de erkenning van Palestina door verschillende landen te begrijpen.

Donderdag 30 mei: Er zit een boel troep in vapes

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren vapes gebruiken die schadelijke stoffen bevatten zoals giftige metalen en kankerverwekkende stoffen. Daarnaast bevatten sommige vapes veel meer nicotine dan wettelijk is toegestaan, wat ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Ondanks strengere regelgeving zijn smaakvapes nog steeds eenvoudig verkrijgbaar, wat experts als buitengewoon zorgelijk beschouwen.

RTL Nieuws | Vapes van Nederlandse kinderen in lab onderzocht: bomvol gif, lood en te veel nicotine

Leerdoel
Je kunt uitleggen welke schadelijke stoffen in vapes voorkomen en wat de mogelijke gezondheidsrisico's hiervan zijn.

Vrijdag 31 mei: Toenemend antisemitisme: met kennis van zaken spreken
Vanwege het conflict in Palestina/Israël zien velen een toenemend antisemitisme. In een interview op tv voerden schrijver Arnon Grunberg en politicus Mona Keijzer discussie over antisemitisme. Het kwam Mona Keijzer op het verwijt te staan dat ze te weinig kennis van zaken had. In Trouw reageert een lezer met een reactie.

Trouw | Word geen Mona Keijzer, denk na voordat je iets zegt

Leerdoel
Je kunt het betoog van de schrijver van de reactie samenvatten en kort en onderbouwd vanuit je eigen perspectief reageren.

Video

Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Mei socialvrij?

afbeelding: www.meisocialvrij.nl De opkomst van sociale media heeft een enorme invloed gehad op de manier waarop mensen communiceren en hun tijd besteden. Maar overmatig gebruik van sociale media en smartphones kan leiden tot verslaving en negatieve effecten op de mentale gezondheid. Initiatieven zoals "Mei Social Vrij" proberen bewustwording te creëren en mensen aan te moedigen om hun sociale mediagebruik te verminderen voor een gezonder leven. Metro Nieuws |  Jan en Rutger bedachten Mei Social Vrij: '14 uur per dag op social media'   Leerdoel  Je kunt de bedoeling en de werkwijze van Mei Social Vrij toelichten. Woordenschat cold turkey, bewustwordingscampagne, strategieën, langetermijneffecten, excessief, laagdrempelig, initiatiefnemers, psychologische, dynamiek Vragen  1. Op welke manieren kan overmatig smartphonegebruik en sociale mediagebruik psychologische en sociale problemen veroorzaken, zoals besproken in het artikel? 2. Wat maakt Mei Social Vrij anders dan a

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.