Komende MNMweek I 21 t/m 24 mei

De lessen van deze week gaan over bewustzijn van dieren (dinsdag), kolonisatie van de maan (woensdag), het verhaal van Sanda (donderdag) en het klimaatneutrale Bhutan (vrijdag).

Dinsdag 21 mei: Meer en meer kennis over bewustzijn van dieren 
Recente ontwikkelingen in de wetenschap werpen een nieuw licht op het bewustzijn van dieren. Een groep dierwetenschappers, hersenwetenschappers en filosofen heeft verklaard dat niet alleen mensen en mensapen, maar ook andere dieren, zoals dolfijnen, olifanten, vogels, octopussen en zelfs bijen, bewustzijn bezitten. Deze verklaring werpt belangrijke vragen op over hoe we met dieren omgaan en de ethische implicaties daarvan.


Leerdoel
Je kunt uitleggen wat wetenschappers recent leerden over bewustzijn bij dieren.

Woensdag 22 mei: De maan leeghalen
In een tijd waarin de ruimte steeds meer de aandacht trekt van mijnbouwbedrijven, rijst de vraag of we ons bewust zijn van de ideologie die met deze ontwikkeling gepaard gaat. Terwijl we dromen over het delven van bodemschatten op verre hemellichamen, blijft de schaduw van het kolonialisme over deze plannen hangen. Het is heel aannemelijk dat we het gebruikmaken van de maan op eenzelfde manier aanpakken als eerdere kolonisatie.

De Correspondent  | De kolonist van de 21ste eeuw draagt een ruimtepak 

Leerdoel
Je kunt uitleggen hoe oude ideeën over kolonialisme nog steeds invloed hebben op moderne plannen voor ruimtevaart en mijnbouw. 

Donderdag 23 mei: het verhaal van Sanda
De Vlaamse Sanda Dia, een jonge student, overleed tijdens zijn ontgroening bij de studentenvereniging Reuzegom. Zijn vader, Ousmane Dia, heeft een boek geschreven over het verlies van zijn zoon en de daaropvolgende rechtszaak. In het boek is hij kritisch over de klassenongelijkheid in het rechtssysteem in België.

NRC | De zoon van Ousmane Dia stierf tijdens de ontgroening. ‘Terwijl Sanda doodging, belden zij de allerbeste advocaten’

Leerdoel 
Je kunt het standpunt van de vader van Sanda toelichten.


Vrijdag 24 mei: Bhutan: klein duurzaam voorbeeld voor de wereld
Bhutan, een klein boeddhistisch koninkrijk gelegen in het Himalayagebergte, staat bekend om zijn ambitie om klimaatneutraal te zijn en zelfs CO2-negatief te worden. Het land wordt met verschillende uitdagingen geconfronteerd in zijn streven naar duurzaamheid en het behoud van zijn natuurlijke rijkdommen. Van het beperken van massatoerisme tot het bevorderen van natuurlijke bouwmaterialen, is Bhutan een leerzaam voorbeeld van duurzame ontwikkeling. 

Trouw | In Bhutan draait alles om geluk, maar voor hoelang nog?

Leerdoel 
Je kunt de uitdagingen en strategieën van een land zoals Bhutan om klimaatneutraal te blijven en duurzame ontwikkeling te bevorderen kort toelichten.


Populaire posts