Doorgaan naar hoofdcontent

Fatbikes aan de kant


De afgelopen jaren is er een zorgwekkende stijging te zien in het aantal ongelukken met elektrische fietsen, vooral onder jongeren die fatbikes gebruiken. VeiligheidNL en artsen op de spoedeisende hulp waarschuwen voor de ernstige letsels die deze ongelukken kunnen veroorzaken, zoals onomkeerbaar hersenletsel. Er worden verschillende maatregelen en leeftijdsgrenzen voorgesteld om de veiligheid te verbeteren en ongelukken te verminderen.



NOS | Toename ongelukken fatbikes: artsen willen verhoging minimumleeftijd bestuurders


Leerdoel
Je kunt de oorzaken en gevolgen van de toename van ongelukken met fatbikes beschrijven en toelichten wat de verschillende standpunten zijn over veiligheidsmaatregelen en wetgeving.

Woordenschat
letselpreventie, SEH-afdelingen, risicobesef, risicoperceptie, voorlichtingscampagnes, helmplicht, handhaven, bewegingsarmoede, boycot, leveranciers, opvoeren

Vragen
1. Wat is de zorgwekkende trend die artsen op de spoedeisende hulp waarnemen met betrekking tot elektrische fietsen?
2. Welke leeftijdsgroep wordt voornamelijk getroffen door ongelukken met fatbikes?
3. Wat pleit VeiligheidNL met betrekking tot de minimumleeftijd voor het gebruik van fatbikes?
4. Hoeveel fatbikebestuurders belandden op de spoedeisende hulp in 2022 en hoeveel in het daaropvolgende jaar?
5. Welke soorten letsel worden vaak gezien bij fatbike-ongelukken, volgens Martijntje Bakker van VeiligheidNL?
6. Waarom kunnen de werkelijke aantallen fatbike-ongelukken hoger liggen dan de gerapporteerde cijfers?
7. Wat is de maximumsnelheid van fatbikes en hoe snel kunnen opgevoerde fatbikes gaan?
8. Welke verantwoordelijkheid wijst de Fietsersbond toe aan handelaren van fatbikes en ouders van kinderen met opgevoerde elektrische fietsen?
9. Wat vindt VeiligheidNL van een minimumleeftijd van 12 jaar voor het besturen van een e-bike?
10. Welke maatregelen suggereren David Baden en de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen om het gebruik van een helm op e-bikes te stimuleren?

Opdrachten

Bekijk de video Nieuwsuur | Verkeer onveiliger door fatbikes? of beluister het radiofragment NPO Radio 1 | Overlast fatbikes moet aangepakt worden: 'Leeftijdsplicht, helmplicht en niet meer opvoeren'

1. Stille discussie - Bespreek met anderen een gegeven stelling of vraag op papier waarbij je niet spreekt. Je mag op papier op elkaar reageren. Na een bepaalde tijd krijg je het signaal dat mag worden gesproken. Bespreek dan de belangrijkste inzichten uit jullie discussie.

2. Perspectief innemen - Reageer vanuit een bepaald perspectief op de inhoud van de bron. Kies uit: wit (feitelijk), rood (vanuit gevoel), groen (vanuit mogelijkheden), zwart (als advocaat van de duivel), geel (vanuit optimisme) of blauw (gericht op reflectie en overzicht).

3. Cartoon - Vat de discussie die de bron bespreekt samen in de vorm van een cartoon.

4. Betoog - Vat de bron samen door een kort betoog te schrijven. Bedenk een stelling over het onderwerp. Onderbouw daarna jouw stelling door de volgende opbouw te gebruiken: stelling - argumenten vóór - argumenten die je tegen jouw stelling en argumenten in kunt brengen - weerlegging daarvan - een krachtige slotzin.

5. Stiftgedicht - Vat de bron samen door in een tekstgedeelte (van de bron of een andere bron) vrijwel alle woorden weg te lakken met een stift en bewust een aantal woorden over te houden die een veelzeggende zin vormen. Zorg dat de zin (een aspect van) het onderwerp van de bron of jouw mening hierover goed samenvat. Je kunt deze opdracht op papier of digitaal uitvoeren. Bekijk eventueel een paar voorbeelden online.


Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Mei socialvrij?

afbeelding: www.meisocialvrij.nl De opkomst van sociale media heeft een enorme invloed gehad op de manier waarop mensen communiceren en hun tijd besteden. Maar overmatig gebruik van sociale media en smartphones kan leiden tot verslaving en negatieve effecten op de mentale gezondheid. Initiatieven zoals "Mei Social Vrij" proberen bewustwording te creëren en mensen aan te moedigen om hun sociale mediagebruik te verminderen voor een gezonder leven. Metro Nieuws |  Jan en Rutger bedachten Mei Social Vrij: '14 uur per dag op social media'   Leerdoel  Je kunt de bedoeling en de werkwijze van Mei Social Vrij toelichten. Woordenschat cold turkey, bewustwordingscampagne, strategieën, langetermijneffecten, excessief, laagdrempelig, initiatiefnemers, psychologische, dynamiek Vragen  1. Op welke manieren kan overmatig smartphonegebruik en sociale mediagebruik psychologische en sociale problemen veroorzaken, zoals besproken in het artikel? 2. Wat maakt Mei Social Vrij anders dan a

Vapen verovert de wereld (of hebben we allemaal onze goede voornemens?)

In het hart van de Chinese techstad Shenzhen, beter bekend als 'Vape Valley', onthult correspondent Roland Smid de onstuimige groei van de wereldwijde vapenindustrie. Ondanks toenemende beperkingen elders, blijven hier dagelijks miljoenen e-sigaretten van de band rollen in honderden fabrieken.  Bron RTL Nieuws |  Rondleiding in de vape-hoofdstad van de wereld: 'Als Nederland ze niet meer wil, verkopen we ze ergens anders' Leerdoel Je kunt na het lezen van de tekst uitleggen hoe vapes wereldwijd worden geproduceerd, hoe lokale regels de verkoop beïnvloeden en wat dit betekent voor verschillende landen. Woordenschat louche, afnemers, sinecure, licenties Vragen 1. Wat is de rol van Shenzhen in de wereld van vapes? 2. Wat zijn enkele kenmerken van de vape-industrie in China? 3. Wie is Frank Fan en welke rol speelt hij in de vape-industrie? 4. Wat zijn de gevolgen van lokale regelgeving op de verkoop van vapes? 5. Hoe reageert Frank Fan op verboden op vapes in verschillende