Doorgaan naar hoofdcontent

Waar of niet waar: AI leert je feilloos praten met je huisdier



Kunstmatige intelligentie (AI) transformeert niet alleen de manier waarop we met mensen communiceren, maar ook hoe we met dieren omgaan. Steeds meer wordt AI toegepast om de communicatie van dieren te onderzoeken.

Olifanten: NOS | Olifantentaal onderzocht met AI: onderzoeker zag ze reageren op 'naam' en RTL Nieuws | Onderzoek: olifanten noemen elkaar bij naam

Toekomstverwachtingen rondom AI: Een Vandaag | Praten met je huisdier dankzij kunstmatige intelligentie: 'Binnen 15 jaar kun je je kat vragen: hoe vind je het leven met mij?' en Naturalis | AI als nieuwe tool om dierentaal te begrijpen | Naturalis en VPRO | Kan AI ons helpen te praten met dieren? en andere vragen over de natuur

Leerdoel
Je kunt de verwachtingen over de rol van AI in het analyseren van dierengeluiden bespreken en kunt voorbeelden geven van ethische vraagstukken die er zijn rondom AI.

Woordenschat
patronen, context, primatoloog, ecologie, kunstmatige intelligentie, ethische, zelflerende programma's, bio-industrie, communicatieve, manipuleren

Vragen

Olifanten:

1. Wat hebben onderzoekers ontdekt over de communicatie tussen olifanten en hoe werd deze studie uitgevoerd?
2. Welke specifieke geluiden produceren olifanten naast trompetteren, en hoeveel van deze geluiden analyseerde het onderzoeksteam?
3. Hoe reageerden olifanten op afspeelde opnames die oorspronkelijk aan henzelf gericht waren, en wat suggereert dit over hun communicatie?
4. Wat vermoeden onderzoekers over de oorsprong van de 'namen' die olifanten gebruiken en hoe werd dit onderzocht?
5. Waarom is verder onderzoek naar de context van olifantennamen belangrijk, en hoe kunnen de resultaten bijdragen aan het oplossen van mens-dierconflicten?

Toekomstverwachtingen rondom AI:
6. Wat zijn enkele van de huidige en verwachte toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) voor communicatie met huisdieren?
7. Hoe kan AI bijdragen aan het welzijn en de diagnose van ziektes bij huisdieren?
8. Wat zijn de ethische bezwaren en gevaren verbonden aan het gebruik van AI b9j dieren?
9. Welke vooruitgang heeft AI-onderzoek naar diercommunicatie geboekt, en welke voorbeelden tonen de impact daarvan?
10. Wat zijn de mogelijke negatieve gevolgen van AI-gebaseerde technologieën voor dieren en hun gedrag?

Opdrachten

1. Vlog - Maak een vlog van enkele minuten waarin je verslag doet van het nieuws en er zelf op reageert. Bespreek wat jouw gedachten zijn bij de verwachte ontwikkelingen op het gebied van AI en het ontcijferen van de communicatie van dieren.

2. Stripverhaal - Vat het nieuws van (een van) de onderwerpen samen in een korte strip (maximaal één A4).

3. Jeugdjournaal - Vat de bron samen door het nieuws te vertalen naar een jongere doelgroep. Hoe zou het nieuws bijvoorbeeld in het Jeugdjournaal kunnen worden uitgelegd?

4. Infographic - Maak een visuele samenvatting van de inhoud van de bron.

5. Waar of niet waar - Noteer 10 uitspraken over de inhoud van de bron waarvan een deel niet waar is. Wissel de uitspraken uit met een klasgenoot en bepaal wat waar is en wat niet waar is.


Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Mei socialvrij?

afbeelding: www.meisocialvrij.nl De opkomst van sociale media heeft een enorme invloed gehad op de manier waarop mensen communiceren en hun tijd besteden. Maar overmatig gebruik van sociale media en smartphones kan leiden tot verslaving en negatieve effecten op de mentale gezondheid. Initiatieven zoals "Mei Social Vrij" proberen bewustwording te creëren en mensen aan te moedigen om hun sociale mediagebruik te verminderen voor een gezonder leven. Metro Nieuws |  Jan en Rutger bedachten Mei Social Vrij: '14 uur per dag op social media'   Leerdoel  Je kunt de bedoeling en de werkwijze van Mei Social Vrij toelichten. Woordenschat cold turkey, bewustwordingscampagne, strategieën, langetermijneffecten, excessief, laagdrempelig, initiatiefnemers, psychologische, dynamiek Vragen  1. Op welke manieren kan overmatig smartphonegebruik en sociale mediagebruik psychologische en sociale problemen veroorzaken, zoals besproken in het artikel? 2. Wat maakt Mei Social Vrij anders dan a

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.